понеделник, 25 юли 2011 г.

8. Свети Наум, Македония

Манастирът Св. Наум се намира близо до границата с Албания, на Охридското езеро. Архитекрурно е много хубаво място, обикновено пълно с доста туристи. В самия манастир има сувенирни магазини и хотел.

 

В двора му се разхождат пауни.

 

Можете да ги видите и по покривите.

 

Гледка към езерото. Между другото, това беше единствения ден, за цели три седмици, през който ни валя дъжд.

 

В близост до манастира има широка река. В нея има малък остров, върху който е построен ресторант, и има лодки за разходка.

 

Първоначално се чудехме дали има смисъл да наемем една, но се заинтригувахме от възможността да видим изворите на Охридското езеро. Представях си, че те са някъде нагоре по реката, по която те отвежда лодката, и представляват малки рекички, които се вливат в по-голямата река.

 

И тъй като мотото ми е "Не трябва да пропускаме нито една възможност!", ето ни да пътешестваме по реката.

 

Невероятна красота. Водата е кристално бистра. Въпреки, че дълбочината е над метър, на нас ни се струва, че е едва няколко сантиметра. Във водата плуват множество риби.

 

Видяхме патици с малки патета, корморани, водни костенурки... Но най-невероятното нещо са самите извори. Добре че не се отказахме да наемем лодката! Те изобщо не са това, което си представях, а нещо много по-невероятно. Водата извира на дъното на самата река - малки водни мехурчета бълбукат в пясъка. Това е едно от най-красивите неща, които съм виждала. Препоръчвам на всеки, който има път към Охрид, да не пропуска изворите на езерото.

 

Момчето, който ни возеше в лодката, ни разказа доста интересни неща за Охридското езеро. То се захранва от няколко реки, които текат в Албания и Македония, от извори, а също и от Преспанското езеро. Двете езера нямат надземна връзка - разделени са от планината Галичица, но тъй като Преспанското се намира по-нависоко, и тъй като скалите в планината са варовикови, то се оттича в Охридското под земята. Единственият начин за изтичане на водите на Охридското езеро на повърхността е река Черни Дрин.
Накрая ни направи и по една снимка :)

 

Това е същата река, в която плавахме с лодката, малко преди да се влее в Охридското езеро.

 

Ето я, тук се влива.

 

Следва - музей на водата в залива на костите, отново на Охридското езеро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар