събота, 23 юли 2011 г.

6. Едеса, Гърция

След Метеора се отправихме към Едеса. По пътя минахме покрай тази река, която ни се стори много красива. Около нея имаше черни скали.

 

 

Едеса някога е била български град, и се е казвала Воден. Интересното за нея от една страна са старите сгради, в които някога са живяли българи, а от друга фактът, че градът е построен върху водопади. Той се намира върху високо плато. През него текат можество реки, които падат от доста високо щом стигнат ръба на платото - там се намират и старите къщи. През цялото време имах усещането, че съм на морето.

 

В стария град можете да видите чудесно реставрирани стари къщи, както и съвсем разрушени такива. Като цяло създава впечатление за зле поддържано и не особено приветливо и чисто място. Много сгради се рушат.

 

 

 

 

Повечето реставрирани къщи са направени на хотели.

 

В Едеса няма хостел, нито къмпинг, съответно е трудно да се намери евтино място за нощувка. Ние отседнахме в хотел Елена за по 35 евро на двойна стая, на 5 минути от водопадите и стария град.

 

 

 

 

 

Ето как са подпряли една рушаща се фасада - в далечината и на следващата снимка.

 

 

 

 

Стара воденица.

 

Това е парк със стари дървета, непосредствено до стария град и над водопадите. На много места в града има безплатен интернет, включително в този парк.

 

Едеса има и нова част, доста по-голяма от старата. КАто цяло градът ни се стори доста западнал, за разлика от по-южната част на Гърция, която посетихме.

 

 

 

Полуразрушени къщи.

 

А ето и горната част на единия от водопадите. Много е внушителен.

 

Близо до водопада има малка пещера, която може да бъде разгледана срещу 50 евроцента. Вътре всичко е изпочупено - всички сталактити и сталагмити, надраскано е и обрасло в мъх заради лампите.

 

Много е вълнуващо да си толкова близо до такъв голям водопад. Водата е оглушителна и доста се мокриш. Има и дъга.

 

Между другото, малко преди да направим тези снимки, водопадът беше спрян! Това доста ме изненада и шокира :). Представях си го като река, която си тече, но явно я контролират поради някакви причини кога да тече и кога не.

 

Тази снимка е направена от зад водопада. Може да се мине зад него.

 

Ето го отгоре.

 

Кадри от парка, водата, малко преди да падне от ръба на платото.

 

 

Следва - Охрид, Македония - страхотно място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар